יום רביעי, 13 באפריל 2016

בעקבות הספרדים - מרץ 2016 (3)

המוזיאון היהודי בטולדו - מוצגות התקופות היספנו-רומאית, ויזיגוטית-מוסלמית ותחילת הנצרות

בנסיעה קצרה ברכבת ממדריד (בפחות משעה) הגענו לעיר העתיקה טולדו. בעיר הזאת קיימים שני בתי כנסת שהצליחו לשרוד עד היום: בית הכנסת El Transito ('המעבר') בו שוכן המוזיאון היהודי הספרדי ובית כנסת שני שהפך לכנסיה בשם Santa Maria La Blanca.במצגת הזאת אציג בין היתר, את המוזיאון ואת התקופה שבה חיו יהודי ספרד תחת שילטון היספנו-רומאי בין המאות - השניה ועד החמישית לספירה. היהודים הראשונים הגיעו לספרד החל מתחילת המאה השניה לאחר נפילת ירושלים והרס המקדש בארץ ישראל על ידי הרומאים, בתקופתם של הקיסרים ווספסיאנוס ואדריאנוס. מעניין לראות את הממצאים במוזיאון המוכיחים את אופן קליטתם של היהודים בספרד העתיקה.
(ברצוני להביע תודה מיוחדת למוזיאון היהודי-הספרדי El Transito בטולדו על ההצגה ההוגנת והמיוחדת במינה של חיי היהודים הספרדים בכל התקופות ההיסטוריות).

 בית הכנסת El Transito בטולדו העתיקה...

 שלט בית הבנסת...

המוזיאון היהודי-הספרדי שוכן בבית הכנסת El Transito...

בתחילת ההתיישבות של היהודים בספרד העתיקה הם זכו ליחס שוויוני עם יתר התושבים הלא יהודים בקייסרות הרומאית. הסטטוס שלהם נקבע במסמך החוקים הרומאי הקרוי Edict of Caracalla אשר נכתב בשנת 303 לספירה. על אדמת החצי-אי האיברי, עוד מהימים הראשונים להגעתם היהודים קיימו את מצוות הדת היהודית כפי שהייתה בארץ ישראל ועשו זאת מבלי להתקל בבעיות כלשהן. הסובלנות הדתית שהייתה באותה תקופה איפשרה את קיום מצוות היהדות ללא הפרעה.

הכניסה לחדר עם הממצאים על יהודי ספרד בין המאות השניה ועד החמישית...

ארון קבורה עתיק...

מיקומם של ממצאים ארכיולוגיים על נוכחות יהודית בספרד בין המאות השניה והחמישית, לדוגמא:
1 - מטבעות
2 - אבן קבורה של רב
3 - גרסה בשלוש שפות של התנ"ך
4 - כלי עופרת

במאות הרביעית והחמישית לספירה, ראשי הכנסיה הגבירו את ההתנגדות לכל ביטוי של הדת היהודית וציינו במיוחד כתוביות המדגישות את קיום ה- 'perfidia=בגידה' כלשונם, שכביכול קיימת בדת היהודית !!??

ממצא ארכיולוגי נוסף מאבן עם סימנים יהודיים כמו 'המנורה'...

ממצאים ארכיולוגיים יהודיים נוספים מהמאות שמינית עד שלושעשר...ממצאים אלה
הנם מטולדו, מהשכונה היהודית שנוצרה בעיר העתיקה אחרי הכיבוש המוסלמי לאחר הניצחון על הויזיגוטים המקומיים בשנת 711 לספירה. מעניין לציין שהכובשים המוסלמים קראו לשכונה שמעל נהר ה- Tajo וליד השער Puerta del Combron בשם מאד משמעותי Madinat al-Yahud !!!

ממצאים ארכיולוגיים יהודים מהתקופה הויזיגוטית-מוסלמית עם הדוגמאות האלה על המפה:
1 - חלק מאבן עם כתובת יהודית
2 - מנורה
3 - אבן על קבר
4 - אבן על קבר 
5 - חלק של אבן על קבר
6 - אבן על קבר של רב
7 - לבנים
8 - אבן על קבר

ממצאים נוספים מבתי כנסת עם סמלים יהודים...


דוגמא ממכתבו של הבישופ Severus מהאי הספרדי Minorca...  

זה ברור שהנצרות השאילה רעיונות מהיהדות, אבל בעיות של שינוי דת ואמונה התפתחו בין שתי הדתות בחצי האי האיברי. באותם שנים, בעיות רציניות יותר העסיקו את התושבים ההיספנו-רומאים ובינהם גם את היהודים. הפירוק החברתי של העולם הרומאי (בין המאות השניה והחמישית) והכיבושים הברבריים (כגון הוויזיגוטים) היוו איום משמעותי לכלל אזרחי חצי-האי. דאגות אלה בולטות במיוחד במכתבו של הבישופ Severus מהאי הספרדי - Minorca במאה החמישית לספירה. זהו הטקסט החשוב בביותר שקיים ואשר מתאר את החיים של יהודי ספרד באיים הבליאריים הכוללים את Majorca, Minorca ו- Ibiza. גם באיים הספרדים האלה ההתישבות היהודית התחילה מהמאה השניה לספירה. כתוצאה מכך מספר היהודים גדל בצורה משמעותית באיזור הזה של דרום אירופה וקיימים מסמכים נוספים המעידים על המשכיות הקהילות היהודיות הספרדיות. במיוחד התפתח האיזור שקרוי היה על ידי הכובשים המורים המוסלמים - Al-Andalus שבדרום ספרד. במאות הראשונות של שליטת המוסלמים אחרי שנת 711 לספירה, הקהילות היהודיות התנהלו באופן אוטונומי וגם גדלו והתפתחו בצורה מיוחדת במינה. 

בתקופתו של החליף אבדראמן, במאה העשירית , העיר Cordoba, הפכה להיות מרכז תרבות ואומנויות. בהנהגתו של המנהיג היהודי אבו יוסוף חסדאי בן שפרות, התרבות היהודית צמחה והתפתחה באופן משמעותי. בתחילת מאה ה- 11 החליפות של קורדובה התדרדרה וגם עברה שנים של התהפכויות בהן נוצרו ממלכות מוסלמיות הקרויות Taifas. באחת מהממלכות האלה, הקרויה Ziri שבעיר Granada, תחת שליטה Berberit, המנהיג היהודי שמואל בן נגרלה הנגיד (993 - 1058) קיבל תפקיד חשוב בחצר המוסלמית. באותה תקופה, הערים לוסנה, סביליה, סרגוסה וטולדו היו משופעות בקהילות יהודיות חשובות עם רופאים, סופרים, מדענים ויועצים בחצרות המלכותיות המוסלמיות. 

חלקים וממצאים של קיר בית כנסת ספרדי

- כתב וערך יוסי אבני-

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה