בית הכנסת El Transito בטולדו
בית הכנסת הזה, שהפך למנזר לאחר גירוש ספרד ב-1492, נבנה בין השנים 1350 ו-1357 ביוזמתו של שמואל בן מאיר הלוי אבולעפיה (1320-1360) שהיה שר האוצר של פדרו הראשון, מלך קסטיליה. חוקרים ידועי שם כמו פרץ באייר, אמדור דה לוס ריוס ולמברט קנטרה, חקרו ותיארו את בית הכנסת. המבנה הוקם בקרבת ביתו של שמואל הלוי, בשכונה היהודית של טולדו, בקרבת השכונה הנוצרית ובאיזור הדרום מערבי של העיר. המבנה החיצוני היה בעל גג מיוחד במינו עם ארבעה מדרונות וכן עם קירות של לבנים שיוצרים קשתות בחלקו העליון של המבנה.
דגם של בית כנסת El Transito...הגג נבנה עם מתלים כפולים העשוים מעץ מחט שהיווה אחת מהדוגמאות המצטיינות של הנגרות המוסלמית בספרד העתיקה...
עוד דגם של בית הכנסת עם החצר הפנימית...
החזות העיקרית עברה שינוי גדול בעת השיחזורים וגם לאחר מכן, אבל למרבה המזל החוקרים ידעו יותר בעזרת איור מהמאה ה- 18. כיום יודעים על קיומה של כניסה ראשית אחת בצד הדרומי של המבנה וכניסה נוספת קטנה יותר שהייתה ממוקמת גם בצד הדרומי ואשר איפשרה גישה אל 'עזרת הנשים' בבית הכנסת. על החלונות ולידם אפשר לזהות פסוקים 7-8 מתוך ספר התהילים, פרק פד':
"עברי בעמק הבכא מעין ישתוהו גם ברכות יעטה מורה; ילכו מחיל אל חיל יראה אל, אל הים בציון".
חלק נוסף מעיטורי הקיר...
צד אחד של אולם התפילה בדגם...
הצד השני של אולם התפילה בדגם...
החדר הגדול של התפילה נבנה בצורה מלבנית. למרות שהעיטורים איבדו קצת מהצבע המקורי שלהם, ניתן עדיין לראות זאת וגם להשוות את צבעי הדגם עם צבעי המבנה עצמו. הצבעים המקוריים כללו ירוק, כחול, אדום, כתום, לבן ושחור. אדגיש שהקישוטים העשוים גבס מכילים אפיגרפים דקורטיביים וכתוביות בעברית והכל כדי להציג את הקיר המופנה לירושלים בעל ארון הקודש עם ספרי התורה.
הקישוטים על קירות המבנה...
קישוטים נוספים במבט מקרוב...
הקיר הקדמי עם ארון הקודש...
העיטורים סביב ארון הקודש...
החלונות המיוחדים של בית הכנסת...
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה